woensdag 4 september 2019

Dag 25, 03-09-2019, Romagne-sous-Montfaucon – Haybes, 150km.




Stel je voor; een tent met daar omheen bomen en om de tent kippen en een haan. In de bomen een hoeveelheid en diversiteit aan vogels. En dan breekt de dag aan. Wat je krijgt is een symfonie van vogels die kwetteren, zingen, tjilpen en wat al niet meer en dan af en toe de haan die ook zijn deuntje mee doet. Wat een mooie manier om de dag te beginnen.  








 Route: Romagne-sous-Montfaucon – Dun sur Meuse – Stenay – Mouzon – Sedan – Charleville-Mezières – Revin – Chooz – Dinant.

Een dag met weer veelal wind tegen door de west – noordwestelijke richting waarin we fietsen.
Een dag waarop ik tot 1400 uur mijn handschoenen aan heb vanwege de temperatuur, dan even niet en om 1600 zijn ze weer aan.  



 Vandaag, na twee dagen van bijna geen fietsers, komen we 10 fietsers met bepakking tegen waaronder twee ligfieters en een trike. Bij de lunch treffen we een andere fietser die ook juist daar aan het lunchen is, een Fransman die richting Luik aan het fietsen is. De picknickplek is gemaakt voor fietsers, zelfs het bord lijkt er voor gemaakt. 


Vandaag ook twee wandelaars met volle bepakking. Heb ik groot ontzag voor.




 Na ongeveer 60km, na Sedan, pakken we de fietsroute langs de Maas / Meuse op. Een mooi pad waarbij het grootste deel van de tijd een uitzicht op groene ‘bergen’ en soms rotsen, vaak mooie huizen en in de verte kerken, soms een aaneenschakeling van (vaak oude) caravans.


 


 Onderweg komen we langs sportvelden waarbij ook een jeux de boule baan. De acht mannen kijken bijna simultaan op en zwaaien. Leuk. Doet me terugdenken aan een paar dagen geleden: aan de rand van een dorpje stonden zes mannen te boulen. Wij waren al van ver te zien en tegen de tijd dat we bijna bij de baan waren stonden ze allemaal met hun handen in de zakken. Op het moment dat we bonjour zeiden en ik zwaaide haalden ze allemaal in elk geval een hand uit de zak en begonnen te zwaaien en roepen. Leuk!!

Het lijkt er toch echt op dat die Fransen met de paplepel ingegoten krijgen om bonjour te zeggen. Vanaf dat een kind kan lopen zegt het ook bonjour, oké tenzij datzelfde kind met open mond en grote ogen naar ons staat te kijken (ligfietsen zijn hier toch nog wel bijzonder) en alle opvoedkundige dingen vergeet.

Waar ik op deze route aan terugdenk zijn de wegdekovergangen die we tegenkwamen op de route langs de Loire. Dan ging het wegdek ineens over van gravel of teer naar grote kinderkoppen die flink uit elkaar lagen. Echt de manier om de snelheid eruit te krijgen maar ook om alle botten en tassen te laten rinkelen. Op deze route heeft men deze grap achterwege gelaten, gelukkig.

We eindigen in Haybes, een kleine echt Franse camping met een dame die alleen in de avond even komt zodat je kan betalen, bomen, gras, een oud maar schoon douchehok. Wat kenmerkend is voor deze camping is dat het er op lijkt dat iedereen (behalve Rob en ik) met vissen bezig is.

Wat wel vaker gebeurd is en ook nu, is dat ik na een grijze bewolkte dag op de fiets, en daarom niet insmeren, een rood hoofd heb van de zon achter de wolken en de wind.
Na de koude ervaring van gisterenavond al om 2000 de tent in met alle kleren die ik kan verzinnen. Gelukkig straalt mijn rode hoofd warmte uit ;).

Morgen de laatste kilometers van deze trip in La France.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten